Skip to main content

Program Dialog Pelajar Malaysia di Jepun bersama Dr Harith Roslizar

Alif El-Hadi Marzuki
19 May 2024

2 Mei, OSAKA- Pertubuhan Pelajar Malaysia di Jepun telah mengadakan Dialog Pelajar Malaysia di Jepun bersama Dr Harith bin Roslizar, merangkap Head of People and Governance, Yezza Tech Sdn Bhd di Osaka Halal Restaurant, Osaka.

Yezza Tech Sdn Bhd, sebuah syarikat pemula (startup) yang menguruskan platform dan sistem kepada syarikat-syarikat dari pelbagai industri termasuklah industri kesihatan, perniagaan fesyen dan lain-lain.Bermula pada tahun 2020, ketika Covid-19 melanda, Yezza beraspirasi untuk memudahkan para usahawan memulakan perniagaan dalam talian. Yezza telah berkembang menjadi sebuah pasukan dengan 18 kakitangan pada tahun 2021, dan kini lebih daripada 50,000 perniagaan dalam talian telah menggunakan Yezza.

Pada masa yang sama, Dr Harith juga memiliki kepakaran dalam bidang kedoktoran selaku graduan University of Newcastle, juga pernah berkhidmat dalam bidang kesihatan di Australia sebelum menabur bakti di tanah air.

Program ini dihadiri oleh lebih kurang 15 orang pelajar dari sekitar Osaka. Dimulai dengan sesi suai kenal ringkas, program ini dipenuhi dengan interaksi dua hala pelajar bersama penceramah. Dr Harith banyak berkongsi tentang realiti syarikat pemula yang memerlukan azam dan cita cita yang tinggi untuk terus berkecimpung dalam dunia bisnes. Soalan bukan sahaja berkaitan syarikat pemula, pelajar juga berpeluang bertanyakan tentang dunia kerjaya, teknologi dan isu sosial dalam sesi dialog ini.

Harapannya, program ini dapat terus memberi pendedahan secara langsung kepada pelajar tentang alam pekerjaan, serta memberi mereka inspirasi untuk melangkah ke hadapan.

Last modified on 18 June 2024 11:54 AM

Latest Articles

19 May 2024

Program Dialog Pelajar Malaysia di Jepun bersama Dr Harith Roslizar

2 Mei, OSAKA- Pertubuhan Pelajar Malaysia di Jepun telah mengadakan Dialog Pelajar Malaysia di Jepun bersama Dr Harith bin Roslizar, merangkap Head of People and Governance, Yezza Tech Sdn Bhd di O...
06 June 2023

MSAJ's Virtual Raya Gathering Unites Malaysian Students in Japan

In a world increasingly connected by technology, the Malaysian Students' Association Japan (MSAJ) organized an event on May 20, 2023, bringing together Malaysian students studying in Japan for a Vi...
18 June 2023

Penyertaan Pelajar Malaysia di Jepun ke Program Cakna MADANI bersama YAB Perdana Menteri

BANGI, 13 Jun - Selasa lepas, pelajar Malaysia di Jepun yang berada di bawah tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam telah menghadiri Program Cakna Madani YAB Perdana Menteri bersama Pelajar Tajaan JPA di...