Skip to main content

Penyertaan Pelajar Malaysia di Jepun ke Program Cakna MADANI bersama YAB Perdana Menteri

Muhamad Firdaus
18 June 2023

BANGI, 13 Jun - Selasa lepas, pelajar Malaysia di Jepun yang berada di bawah tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam telah menghadiri Program Cakna Madani YAB Perdana Menteri bersama Pelajar Tajaan JPA di Institusi Pendidikan Tinggi.

Program ini telah disertai oleh lebih 80 orang pelajar tajaan JPA di Jepun melalui aplikasi Zoom, dan bakinya menyertainya secara lintas langsung di halaman Facebook JPA.

Dalam sesi dialog ini, seorang pelajar Malaysia di Jepun, saudara Wan Muhammad Eikram bin Wan Mohamad Asri dari Mie University telah diberi peluang untuk bertanya soalan secara langsung kepada YAB Perdana Menteri, Dato' Seri Anwar Ibrahim. 

Soalan beliau berbunyi, "Ketidakstabilan geopolitik antara kuasa-kuasa besar, sedikit sebanyak telah memberi impak kepada generasi muda untuk menongkah arus dalam mendepani cabaran masa hadapan. Jadi YAB Dato' Seri, apakah halatuju tertiari di bawah pimpinan Dato' Seri dalam mendepani cabaran ini?"

Perdana Menteri memulakan respons beliau dengan berseloroh dan seterusnya memberikan jawapan tuntas terhadap pertanyaan saudara Eikram.

Wacana ini juga menyaksikan pengumuman khas Kenaikan Kadar Elaun Sara Hidup (ESH) Pelajar Tajaan JPA sebanyak RM100 sebulan untuk pelajar tajaan di Dalam Negara, dan 15% sebulan untuk pelajar tajaan di Luar Negara.

Seluruh warga Pertubuhan Kebangsaan Pelajar Malaysia di Jepun (MSAJ) menyambut baik hasrat Kerajaan bagi meringankan bebanan kewangan yang dihadapi oleh pelajar tajaan di luar negara melihatkan situasi pasaran matawang dolar Amerika mengukuh berbanding Ringgit Malaysia pada ketika kini.

Rakaman sesi ini juga boleh ditonton di laman Facebook Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia.


Malaysia MADANI adalah ikhtiar Kerajaan Malaysia di bawah pentadbiran YAB Perdana Menteri ke-10 bagi mencapai urustadbir yang baik, pembangunan lestari dan keharmonian antara kaum di Malaysia.

Last modified on 18 June 2023 6:05 AM

Latest Articles

19 May 2024

Dialog Pelajar Malaysia di Jepun bersama YB Wan Ahmad Fayhsal (WAF)

KYOTO, 25 April- Program Dialog Pelajar Malaysia di Jepun bersama YB Wan Ahmad Fayhsal (WAF), merangkap ahli parlimen Machang dan juga mantan Timbalan Menteri Belia dan Sukan telah diadakan di Rest...
28 June 2023

Pertemuan Antara MSAJ dan PPL Tokyo Membuka Peluang Kerjasama yang Lebih Luas Bagi Pelajar Malaysia di Jepun

Kobe, Jepun - Pada 17 Jun 2023 (Sabtu), telah diadakan pertemuan antara Jawatankuasa Pengurusan Malaysian Students' Association in Japan (MSAJ) Jawatankuasa Pengurusan MSAJ dan Penasihat Pendidikan...
19 May 2024

Majlis Rumah Terbuka Hari Raya MSAJ dan PPL: Meriahkan Syawal di Perantaun

OSAKA, 27 April - Pertubuhan Kebangsaan Pelajar Malaysia di Jepun (MSAJ) dengan kerjasama Pejabat Penasihat Pendidikan dan Latihan (PPL) Tokyo telah mengadakan Majlis Rumah Terbuka Hari Raya bertem...