Skip to main content
News
28 June 2023
Follow Us
News

Pertemuan Antara MSAJ dan PPL Tokyo Membuka Peluang Kerjasama yang Lebih Luas Bagi Pelajar Malaysia di Jepun

28 June 2023

Kobe, Jepun - Pada 17 Jun 2023 (Sabtu), telah diadakan pertemuan antara Jawatankuasa Pengurusan Malaysian Students' Association in Japan (MSAJ) Jawatankuasa Pengurusan MSAJ dan Penasihat Pendidikan & Latihan JPA Tokyo, Encik Imran bin Yussof. Acara ini telah diadakan secara hybrid, menggabungkan kehadiran fisikal dan maya.

Ini merupakan pertemuan yang pertama kali dihadiri oleh Encik Imran di Kansai sejak dilantik sebagai Penasihat Pendidikan & Latihan JPA Tokyo, dan pertemuan tersebut memiliki signifikansi yang besar. Pertemuan ini juga turut menjadi titik permulaan selepas perubahan pengurus utama MSAJ. Dalam pertemuan tersebut, Encik Imran dengan tegas menyuarakan keinginannya untuk mempereratkan kerjasama antara MSAJ dan JPA serta membuka ruang yang lebih luas bagi MSAJ untuk menjalin kerjasama dengan agensi kerajaan dalam aktiviti yang dianjurkan oleh mereka.

Saudari Nurul Atiqah, selaku Presiden MSAJ, juga memberikan ucapan selamat kepada Encik Imran dan Puan Munirah atas pelantikan mereka di pejabat PPL Tokyo. Dia menyambut baik dan berharap agar hubungan yang mesra antara MSAJ dan PPL dapat membawa MSAJ ke tahap yang lebih tinggi, serta memberikan manfaat yang besar kepada pelajar Malaysia yang berada di seluruh Jepun.

MSAJ ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang telah menyertai dan menyokong acara ini. Semoga pertemuan ini akan menjadi tonggak penting dalam pengembangan kerjasama antara MSAJ dan JPA, sekaligus memberikan manfaat yang besar kepada pelajar Malaysia di Jepun. Kami juga mengucapkan terima kasih kepada Encik Imran dan JPA Tokyo atas dukungan yang tidak terhingga. Dengan semangat kerjasama yang kukuh, MSAJ berharap agar mereka dapat bersama-sama melangkah ke hadapan menuju masa depan yang lebih baik.

Author

Nubair Shofwan
Teikyo University
Bureau: WEBSYS